По-добре добър компютър втора ръка, отколкото евтин нов

  • , от Basic Systems
  • 6 мин. за прочитане
По-добре добър компютър втора ръка, отколкото евтин нов

Ако разполагате с ограничен бюджет, но имате неотложна нужда да подмените досегашния си компютър, си струва да пестите разумно и да вземете максимума за сумата, която можете да отделите, като закупите техника втора употреба.

Какво да купя - по-висок клас компютър втора ръка или нов, но в ниския ценови диапазон? Магазините за електроника често рекламират евтини лаптопи и настолни компютри. Предложенията са атрактивни, защото с големи букви ви казват колко много ще спестите. Но така ли е наистина?

Ако разполагате с ограничен бюджет, но имате неотложна нужда да подмените досегашния си компютър, си струва да пестите разумно и да вземете максимума за сумата, която можете да отделите. Затова първо трябва да прецените обективно за какво ще ползвате устройството. Ще въртите ли на него най-новите игри? Ще работите ли с тежки програми като Adobe Photoshop, Lightroom или Premiere? Ще го експлоатирате ли в тежки климатични условия, на силна запрашеност и влага?

Ръка върху клавиатура на лаптоп

Ако отговорът е отрицателен, изборът настойчиво накланя везните към добър компютър втора употреба. Чудите се защо?

Това, което търговците удобно ви спестяват е, че евтиното устройство от нисък клас трудно ще ви предложи качествен екран, удобна клавиатура, бърз тъчпад и достатъчно процесорна мощ, така че приложенията, сайтовете и програмите да се зареждат без забавяне. Ако компютърът ви е необходим, за да ползвате интернет, да обработвате стандартни текстови, таблични и презентационни файлове, да осъществявате видео разговори, да пазарувате и/или да учите онлайн, да работите дистанционно, добро устройство втора ръка ще ви свърши чудесна работа. И дори ще ви даде много повече на същата или съизмерима цена.

Как да изберем компютър втора употреба

Първото важно нещо, на което трябва да обърнете внимание е физическото състояние на устройството. Това важи с особена сила за лаптопите, които претърпяват доста повече инциденти заради своята мобилност. При тях критично място са пантите.

Пазаруване онлайн

Ако пазарувате онлайн, ще забележите, че някои търговци публикуват действителни снимки на устройствата, което значително улеснява избора. Други ползват оценъчна система с латински букви. В такъв случай се придържайте към компютри с оценка А или В, за да сведете до минимум риска да купите техника със сериозни външни дефекти.

Във всички случаи най-добрият вариант е да посетите физически магазин и да огледате лично предлаганите устройства. На следващо място, но не по важност са марката, моделът и спецификациите. Когато избирате компютър или лаптоп втора употреба, е препоръчително да се насочите към нещо от продуктовата гама на Dell, HP, Lenovo, Acer, Asus или Apple, ако предпочитате Mac. Причината за това е много проста - обезпечението с резервни части и квалифицирана техническа поддръжка на по-стари устройства е улеснено, когато те са произведени от големи компании. Ако трябва да говорим конкретно за модели, можете да се доверите на сериите на Dell Optiplex и Latitude, ThinkCentre и ThinkPad на Lenovo, линиите Pro и Elite на HP. Те са лесни за ъпгрейд и ремонт, а освен това са направени от по-здрави материали и могат да издържат на стресово натоварване.

Минимални изисквания

Ако компютърът ви трябва за базови задачи като браузване, обработка на текстови файлове, видео чат, минималните изисквания, които трябва да покрива са:

Процесор: четвърто или по-ново поколение Intel Core (за предпочитане модел, чийто номер започва с Core i3, i5, or i7 и продължава с 4000 или по-голямо число. Процесорите четвърто поколение на Intel не са много по-бързи от предишното поколение, но поддържат значително по-добър живот на батерията.

Памет: за базово сърфиране в интернет и използване на приложения, 4 GB е абсолютният минимум. Все пак проверете дали паметта може да бъде надстройвана. При настолните компютри това е възможно почти винаги, но много лаптопи не го позволяват.

Пространство за съхранение: 128 GB SSD е за предпочитане пред по-голям, но по-бавен механичен твърд диск както по отношение на надеждността, така и по отношение на скоростта.

Екран: при лаптопите търсете IPS дисплей, защото възпроизвежда цветовете по-добре и предлага по-добър зрителен ъгъл в сравнение с евтините TN дисплеи. WVA дисплеите, макар и по-редки и не толкова добри като IPS, също обикновено изглеждат добре.

Резолюция: При лаптопите за предпочитане е 1920×1080 (по-известна като 1080p или Full HD). Избягвайте 1366×768 (HD) екрани, които изглеждат по-зле и обикновено използват по-ниска TN технология.

Близък план на компютърен процесор

Предпочитани спецификации

Ако искате по-бърз, по-модерен и по-добре изглеждащ компютър, на който да ползвате професионални приложения, е добре да потърсите система, която отговаря и на по-високи изисквания:

Процесор: Седмо или по-ново поколение Intel Core (Core i3, i5, i7, следван от числото 7000 или по-голямо); AMD Ryzen серия 3000 или 4000 (Ryzen 3, 5, 7, следван от 3000- или 4000 и нагоре). Тези процесори са подходящи, ако ще възпроизвеждате 4К видео или ще се свързвате с 4К монитори.

Памет: В масовия случай 8 GB ще ви стигне. Има смисъл от повече, ако ще играете игри или ще ползвате приложения като Adobe Photoshop, Lightroom или Premiere.

Пространство за съхранение: 256 GB SSD или повече, което е напълно достатъчно за операционната система, най-важния софтуер, снимки и документи. Ако имате нужда от повече пространство, помислете за външна памет или облак.

Екран: Както и преди, IPS дисплей.

Резолюция: При лаптопите 1080р е резолюцията, която предлага най-добро съотношение между яркост и живот на батерията. Ако се спрете на устройство с 4К дисплей, трябва да имате предвид, че такъв екран увеличава цената на лаптопа и намалява живота на батерията, без да добавя предимства, които повечето хора вероятно ще забележат. При Mac търсете Retina Display.

Лаптоп с триъгълник за внимание на дисплея

Какво да избягвате, когато избирате компютър втора употреба

Стар или бавен процесор: Списъкът включва Intel Celeron и Pentium, Intel Core 2 Duo и Core 2 Quad, първо, второ и трето поколение процесори Intel Core, както и процесори AMD серия А. Те са по-стари или по-бавни и това се усеща в процеса на работа. Освен това някои от тях се затрудняват с поддръжката на базови функции на Windows 10.

Екрани с резолюция 1366×768 (HD): Те не могат да поберат толкова много информация и качеството на картината не е така добро както при екраните с висока разделителна способност.

Въртящ се хард диск (HDD): Традиционният твърд диск е най-бавната част от всеки по-стар или по-евтин компютър. Търсете SSD!

По-малко от 64 GB пространство за съхранение: Защото не е достатъчно да инсталирате без проблем Windows и най-важните си приложения и да оставите достатъчно място за Windows Update да работи правилно.

802.11n Wi-Fi (или Wi-Fi 4): Компютър с по-стар Wi-Fi адаптер може да се свърже с Wi-Fi 5 или Wi-Fi 6 мрежа и ако това е единственият “недостатък” на устройството, което сте харесали, можете спокойно да го пренебрегнете. Все пак Wi-Fi 5 (или 802.11ac) е стандарт за повечето компютри през последните 5-6 години, така че ако можете да избегнете Wi-Fi, направете го.

Нещо важно за софтуера

Ако избраният от вас компютър втора употреба идва с инсталиран Windows 10, всичко е наред. Ако обаче е Windows 8 (който е неудобен и по-малко познат в сравнение с другите версии на Windows) или Windows 7, задължително трябва да помислите за ъпгрейд. От 2020 г. Microsoft не предлага ъпдейти за сигурност за Windows 7.

Цената на официален лиценз за Windows 10 Home започва от 140 долара.

Освен това преди да платите устройството, трябва да се уверите, че то идва с Windows license key.

И за финал - в случай че търсите лаптоп, обърнете специално внимание на състоянието на батерията, ако искате да го ползвате пълноценно. Замяната й е скъпа, а понякога и невъзможна, защото не се предлагат резервни батерии.

Разгледайте и категорията ни за настолни компютри втора употреба

Тагове


Най-новото от блога

Вход

Забравена парола?

Все още нямате регистрация?
Регистрация