Монитор втора употреба? Сделката си струва!

  • , от Basic Systems
  • 6 мин. за прочитане
Монитор втора употреба? Сделката си струва!

В технологичната ера, в която битуваме, животът, не ние, все по-често се нуждае от монитор. В монитора е работата ни, мониторът е източник на ежедневно домашно удоволствие, през монитор минава комуникацията с хора на близки и по-далечни разстояния... Както всичко друго, мониторът стига до нас на определена цена. Ще се постараем да ви отговорим максимално подробно.

В технологичната ера, в която битуваме, животът, не ние, все по-често се нуждае от монитор. В монитора е работата ни, мониторът е източник на ежедневно домашно удоволствие, през монитор минава комуникацията с хора на близки и по-далечни разстояния... Както всичко друго, мониторът стига до нас на определена цена. Абсолютният минимум от характеристики е като цяло достъпен, горна граница обаче няма. Има твърде много атрактивни модели на “впечатляващи” цени. И когато те са твърде неприемливи, е логично да се замислим за монитор втора употреба. Струва ли си, е въпросът, който всеки ще си зададе.

Два монитора върху работния плот на бюро

Ние ще се постараем да ви отговорим максимално подробно. Но преди това нека уточним...

Каква е разликата между върнатия монитор и обикновения монитор втора употреба

Обикновените монитори втора употреба се продават от хора, които са решили да заменят техниката си с по-нова. В тях няма някакъв проблем по подразбиране, просто собствениците им се разделят с тях, защото вече не покриват изискванията им. Традиционно се предлагат в сайтове за електронна търговия с употребявани вещи наред с употребявани мебели, автомобилни гуми, дрехи и т.н. Рискът с тях идва от факта, че те не се предлагат с гаранция и се продават така, както ги виждате. Решите ли да купите такъв монитор, го правите на абсолютно доверие.

Т.нар. върнати монитори обикновено се продават от сетифицирани юридически, а не от физически лица. Те са върнати на производителя или търговеца от предишния си собственик по различни причини - може да не са удовлетворили изискванията му, може да е установил някакъв проблем, може да е заменил монитора с по-нов и по-модерен и т.н.

Независимо каква е причината, преди да бъдат изложени за продажба, те преминават щателен преглед от квалифициран компютърен техник. Мониторите се проверяват за физически дефекти като вдлъбнатини и повредени портове. Инспектират се бутоните, кабелите и прилежащите аксесоари. Ако всичко е наред, техникът ги предава за следващото ниво на проверка. При него мониторите се включват към компютър и се тества дали работят съобразно спецификациите си. Тестът включва проверка за видими признаци за износване като линии или неработещи пиксели, мъртви пиксели, тъмни следи по екрана от недобре работеща подсветка и т.н.

Ако мониторът премине успешно тази техническа проверка, се почиства щателно, завежда се като ремонтиран и се пуска за продажба със съответна търговска гаранция.

Струват ли си мониторите втора употреба

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да разгледаме ползите от подобна покупка.

Десктоп монитор върху работен плот с цветя

Разбира се, цената е на първо място, защото това е може би най-голямото предимство при подобна покупка. Върнатите монитори са почти толкова добри, колкото и новите, но ги получавате срещу доста по-приемлива сума.

Качеството също е от значение. Тъй като техниката е била върната, преди да стигне до повторна продажба, тя преминава щателна техническа проверка и тестове, за да се гарантира, че няма дефекти. Ако бъдат установени проблеми или неработещи части, те се заменят.

Гаранцията е изключително важна. Когато купувате от специализиран търговец, мониторът идва с гаранция. Това ви дава свободата да го върнете в рамките на гаранционния срок, ако той не ви удовлетворява.

Към всичко това се добавя и фактът, че ако търсите конкретен монитор, който вече не се предлага в търговската мрежа като нов, имате огромен шанс да го намерите втора употреба.

Счупено стъкло на компщтърен монитор

За какво да внимавате, когато купувате монитор втора употреба

особено ако решите да рискувате със случаен или непроверен търговец. При лицензираните търговци на техника втора употреба всичко това вече е проверено и ако е имало някакви дефекти или технически проблеми, те са предварително отстранени, така че до клиента да достигне напълно здраво и работещо устройство със съответна гаранция.

  1. Мъртви пиксели
  2. Това са пиксели, в които и трите RGB субпиксела (червено, зелено, синьо) са изключени постоянно и това създава черно петно на екрана. Понякога може да е само един (което не го прави по-малко дразнещ), но друг път може да са цяла група. Добре е да знаете, че мъртвите пиксели са проблем, който не може да бъде отстранен. Щом са на екрана, остават там завинаги. По-важно обаче е друго. Група от мъртви пиксели може да е индикатор, че мониторът е удрян. Ако по него е бил хвърлен или хвърлен някакъв предмет с достатъчна сила, това е в състояние да увреди цяла група от пиксели. В случай че забележите такъв дефект, в никакъв случай не купувайте монитора. Ако има един-два мъртви пиксела на различни места по екрана, вие преценявате дали можете да направите такъв компромис.
  3. Следи от удар/тъмни области на екрана
  4. Ако има видими следи от удар или големи тъмни области на екрана, когато мониторът е включен, това обикновено е сигнал, че или LED светлините зад този участък са извън строя или че има повреда в сложната редица от огледала, които насочват светлината в целия монитор. Обикновено това се причинява от неправилна експлоатация, хвърляне на предмети по монитора или изпускане. Каквато и да е причината, не купувайте монитор втора употреба с такива дефекти.
  5. Напуквания или видими щети по рамката на монитора
  6. Ако видите такива, не купувайте монитора. Те индикират, че е бил изпускан. Дори и да няма проблем с картината сега, няма как да знаете по какъв начин ударът е въздействал на електрониката отзад. Излишно е да казваме, но все пак - стойте далеч от надраскан или спукан екран.
  7. Работят ли всички бутони
  8. Отдолу на повечето монитори има 3 до 5 бутона, които ви позволяват да включите/изключите монитора, да скролирате през различните настройки и да ги променяте. За жалост, те често са направени от съвсем тънка пластмаса и след известно време се износват. Затова непременно проверете дали бутоните работят.
  9. Как е окомплектован мониторът
  10. Много монитори ползват собствени захранващи и свързващи кабели. Затова проверете дали те влизат в комплекта. Проверете и дали са в добро състояние и дали няма някакви повреди по конекторите. Уверете се, че мониторът идва с писмени инструкции за употреба. Така ще ви е далеч по-лесно да промените настройките според собствените си нужди и изисквания. Винаги е за предпочитане да купите монитор в оригинална кутия, отколкото в насипно състояние. Това ви подсказва, че предишният му собственик е бил грижлив и отговорен към техниката. В допълнение, оригиналната кутия е по-сигурният начин за транспортиране, ако не взимате монитора чрез лично предаване.
  11. Колко е стар мониторът
  12. Рискът тук е да не можете да намерите резервни части и да обезпечите евентуален ремонт в бъдеще, ако мониторът е твърде стар. Оглеждайте се за най-новата достъпна версия на това, което търсите.

И накрая, но не по важност - уверете се, че мониторът работи, преди да го купите. Имате пълно право да поискате от продавача да го включи пред вас, да го свърже с компютър и да го тествате на място. Ако ви откажат този задължителен тест, по-добре не взимайте монитора.

В крайна сметка - да купя или не монитор втора ръка

Отговорът на този въпрос е “да”. Стига да се обърнете за тази цел към надежден, сертифициран и проверен търговец и да не рискувате със случаен продавач от случайно място. Стига устройството да е с гаранция, която ви дава възможност да упражните всичките си потребителски права, гарантирано по закон. Включително и да върнете техниката.

Ако имате предвид всичко, написано дотук за мониторите втора ръка, няма защо да се колебаете. Сделката категорично си струва. Проявете малко повече бдителност и направете информиран избор и покупка. Имате всички шансове да се сдобиете с отличен монитор, който иначе не можете да си позволите на цена като нов.

Разгледайте и категорията ни за евтини монитори втора ръка

Тагове


Най-новото от блога

Вход

Забравена парола?

Все още нямате регистрация?
Регистрация