Защо да купим техника втора употреба?

  • , от Basic Systems
  • 9 мин. за прочитане
Защо да купим техника втора употреба?

Изкушаващо е наистина да притежаваме последен модел джаджи, но купуването на техника втора ръка има редица предимства, които е невъзможно да бъдат пренебрегнати.

Повечето хора ще видят в изречението “Защо да купуваме техника втора употреба” само две думи  - “втора употреба”. Първосигналната реакция е ясна и върви с епитети като “остарял”, “куц” и т.н., без да стигаме до абсолютните крайности. В огромен процент от случаите тя е базирана на незнание или слаба до никаква информираност относно това, какво представлява техниката втора ръка, как тя се окачествява като такава, какво се случва с нея, преди да попадне на витрината и т.н. Към това се добавят и предразсъдъците, свързани с пазаруването на стоки втора употреба въобще.

Избиране на лаптоп

Но да започнем с дребен пример от ежедневието като смартфона, таблета, телевизора, лаптопа. Той може да е съвсем нов, но цената му да е с 20-30% по-ниска, защото предишният му собственик е променил мнението си след по-малко от месец. И ето че вече попада в категорията “употребяван”, макар че на практика не е.

Може да е подарък за рожден ден, който не е бил харесан (да речем заради цвета, защото не е бил нужен и т.н.) и съответно никога не е работил. И най-големият източник на техника втора употреба - върнати лизингови устройства, защото собственикът е решил да си купи по-нов модел, въпреки че този, който има в момента, работи без грешка и оплаквания. Просто въпрос на различна култура на потребление.

Статистиката показва, че от всички върнати бройки, пренебрежимо малък процент са имали някакъв технически дефект. Всички останали са били напълно изправни, но нежелани по лични съображения на потребителя.

На пазара за употребявана техника има устройства, които могат да ви служат също толкова вярно и да извървят пълноценен жизнен цикъл като новите. Тук, повече от всякъде другаде, можете да видите и усетите в най-пълна степен концепцията за баланс между цена и стойността на това, което получавате срещу нея.

Изкушаващо е наистина да притежаваме последен модел джаджи, но закупуването на техника втора ръка има редица предимства, които е невъзможно да бъдат пренебрегнати.

Цената е на първо място

Първата и вероятно най-конкурентна причина да купите техника втора ръка е цената. Тъй като устройствата вече са били използвани, те са значително по-евтини. Личните мотиви за този избор тук не са от значение. Всеки има правото да разполага с финансовите си средства както намери за добре. От пазара обаче се изисква да предостави възможности спрямо изискванията на всеки.

Рециклиране на употребявана техника

Важно е да се отбележи, че по правило всяко употребявано устройство се сервизира, преди да се обяви за продажба. Подобно на върнатите от лизинг автомобили, които преминават предпродажбен сервиз, ако се установят неизправности, те се отстраняват, подменят се части и т.н. Целта е на клиента да бъде предложена напълно работеща и здрава техника, без забележки.

В името на добрите търговски практики сме длъжни да отбележим, че това се отнася за случаите, когато пазарувате от специализиран магазин или сервиз за техника втора употреба. Те обикновено предлагат и гаранция от поне няколко месеца. Ако отидете в заложната къща, нещата стоят по съвсем различен начин. Там, освен че никой не ви дава гаранция, може да си тръгнете с уред, който е преживял сериозни експлоатационни неблагополучия и му остава много кратък живот. Но за отговорното и информираното пазаруване ще споменем малко по-нататък!

И понеже споменахме автомобилите… Парадоксално е с каква лекота поверяваме сигурността и живота си на коли втора ръка, а демонстрираме тежки предразсъдъци и несъразмерно по-големи изисквания по отношение на устройства от домашния и трудовия бит!

По-голям избор и разнообразие

При темпото, с което се развиват технологиите в последните 15 години и на пазара се появява следващо поколение компютър (всяка година или по-често) или смартфон (понякога два пъти в рамките на една календарна година), трудно можем да говорим за фактическо остаряване. Още по-малко за изхабяване на техниката.

Поправка на стар лаптоп

Често разликите между новото и предишното поколение са неосезаеми и не от значение за масовия потребител. Ако не държите на показния ефект от притежаването на определено устройство или определена марка, а на функционалността, можете да направите много добра сделка и да си спестите няколкостотин лева, като се насочите към техника втора употреба. Освен това там имате по-голямо разнообразие, защото не сте затворени в избора сред “най-новото“. Това ви позволява да намерите точно това, което ви трябва, сред широк спектър от “стари” устройства.

Още нещо, което не е за подценяване. Когато става въпрос за техника, потребителите като цяло предпочитат определена марка и по-трудно се преориентират към друг производител. Ако сте решили да се насочите към нов бранд, устройство втора употреба е по-разумният избор за тестова бройка. Пробвате, тествате и ако ви хареса, следващата покупка може да е на ново устройство от същия бранд. Ако не ви допадне обаче, разходът за този опит е несравнимо по-малък, отколкото ако купите нова техника и останете неудовлетворени.

Понякога просто нямате нужда от ново устройство

Преди да кажете, че няма такъв момент, ще ви дадем два съвсем прости примера от всекидневието.

Възрастна двойка с таблет

Възрастните ви родители имат нужда от нов телефон, който да използват като обикновена телефонна слушалка. Няма да ползват интернет, не им трябва камерата, няма да настройват дори алармата или да ползват калкулатора. За едновременно ползване на няколко приложения дори да не споменаваме. Има ли смисъл тогава да им купувате дори нисък клас ново устройство?

Детето ви иска таблет, за да си играе на него. Или пък ученикът има нужда от лаптоп заради дистанционното обучение, което епидемията от COVID-19 наложи като нормалност. Бихте ли му поверили чисто ново устройство? Ще приемете ли спокойно съвсем нормалното за възрастта не достатъчно грижливо отношение на детето към техниката? Готови ли сте да плащате за нов дисплей регулярно, защото машината ще пада многократно? Или да преглътнете ремонт заради разлята върху клавиатурата сладка течност.

Ето, че има ситуации, в които наистина няма нужда да купувате ново устройство, нали. Тогава техниката втора ръка е повече от чудесно решение. Това важи и за домашния компютър или лаптоп, който няма да бъде ползван професионално и на него няма да се инсталират и отварят специализирани програми, които изискват определени, високи параметри. Масовият потребител няма да направи експлоатационна разлика между среден клас устройство, излязло на пазара миналата година, и нов модел от по-висок клас. Затова е важно да подхождате реалистично към нуждите си.

С грижа за планетата

Много хора избират да купят техника втора употреба, тъй като по този начин допринасят за опазването на околната среда. Как точно?

Употребявана техника за по-чиста планета

Обикновено когато купим ново устройство, захвърляме или съвсем буквално изхвърляме предишното. Често се отърваваме от него на най-грешното място, в общия битов отпадък. За жалост обаче, техниката не е биоразградима и жизненият път на много неизхвърлени по правилния начин уреди може да приключи на сметището, заровени под земята, а в най-лошия случай и някъде в океана. В същото време производствената машина върви с пълни обороти и бълва нови и нови уреди, които също най-вероятно няма да бъдат използвани докрай.

Освен физическото натрупване на отпадък, това носи и потенциална опасност за природата. Ето защо редица потребители предпочитат да купуват техника втора употреба, освен всичко останало, и по чисто етични съображения. По този начин допринасят за това, тя да остане по-дълго в обращение и да извърви докрай експлоатационния си цикъл. Рециклирането й след това намалява нуждата от добив на тежки метали и спестява вредни емисии и парникови газове, които идват от производството на природни суровини.

Разбира се, трябва да сме обективни и да споменем и недостатъците, с които е свързано купуването на употребявана техника. Основният риск е, че няма как да знаете колко и по какъв начин е било експлоатирано устройството от предишния си собственик. От смартфоните обикновено очакваме да ни служат поне 2-3 години при максимално натоварване. При лаптопите този срок скача на 3-4 години. С техниката втора ръка трябва да имаме по-реалистични очаквания. Макар че тук е много важно предпродажбеното сервизиране. Това съвсем естествено ни води до много важен момент в разговора по тази тема, а именно откъде да купим техника втора употреба.

Категоричният отговор на този въпрос е от специализиран магазин или сервиз. Всичко останало - заложни къщи, случайни обяви в интернет и т.н. - е свързано с огромен, най-вече финансов риск от ваша страна.

На първо място, специализираните магазини и сервизи не се сдобиват с техниката, която предлагат, от случайни източници. Вероятността да ви продадат смартфон, който се е “къпал” в басейна с предишния си собственик, клони към 0.

Там правят обстоен технически преглед на всяко устройство, което постъпи при тях. Отстраняват неизправности, ако има такива, подменят части и т.н. Едва след като всички елементи от списъка със спецификации са отметнати и са в изправност, устройството стига до продажба на краен потребител.

Тези магазини и сервизи обикновено дават гаранция за предлаганата от тях техника. Често тя може да стигне и 4 до 6 месеца На фона на нови устройства, чиято производствена гаранция е не повече от година, това е повече от обещаващо и успокояващо.

Когато имате пред себе си реално юридическо лице - с име, адрес и телефон за контакт - винаги може да се обърнете за квалифицирана информация и техническа помощ, ако възникнат казуси в процеса на експлоатация. Освен това, когато избирате устройство, можете да разчитате, че ще получите много по-конкретни, надеждни и честни съвети, свързани с вашите изисквания и нужди. Защото и при тях всичко е за продан, но отсъстват стимулите за реализирани бройки, които определят заплащането на продавачите в магазините за нова техника.

Ако държите на определена марка, има магазини, които са се специализирали и работят на този принцип. Направете предварително проучване и се насочете към този, който ще ви предложи най-голямо разнообразие спрямо вашите изисквания.

Като цяло, решите ли, че е време да смените устройството си, се обърнете към специализиран дилър, с доказана репутация на предлагащ качествена техника от сигурни източници. Това е единственият начин да сте спокойни, че ще получите реална стойност срещу сумата, която ще заплатите.

Разгледайте и категорията ни за лаптоп Lenovo втора ръка

Тагове


Най-новото от блога

Вход

Забравена парола?

Все още нямате регистрация?
Регистрация